Superfoods ter voorkoming van kanker

Alle ontwikkelingen op het gebied van de medische wetenschap ten spijt, overlijden nog steeds duizenden mensen per jaar aan kanker. Sterker nog: in 2008 overleden voor het eerst meer mensen aan kanker dan aan hart- en vaatziekten. Hiermee is kanker sindsdien doodsoorzaak nummer één. 

Er bestaan vele vormen van kanker, denk bijvoorbeeld maar aan long-, borst-, prostaat- of huidkanker. Om kanker te voorkómen, zijn er tal van leefregels en protocollen waarvan het verstandig is om je eraan te houden: niet roken bijvoorbeeld verkleint het risico op longkanker enorm, net zoals het feit dat je met zonnebaden voorzichtig moet zijn in verband met het risico op huidkanker. Ook je voedselinname speelt een belangrijke rol bij het reduceren van het risico op kanker.

Man, eet je broccoli op!

Sommige mannen lopen niet al te warm voor het eten van groenten. “Geef mij maar een sparerib, dat konijnenvoer is niets voor mij,” is het motto van zulke exemplaren. Uit onderzoek blijkt echter, dat mannen het risico op prostaatkanker kunnen verminderen door het eten van onder andere broccoli, kurkuma en granaatappel. Drijvende motor achter het onderzoek is professor Robert Thomas, een oncoloog in werkt voor zowel het Bedford Ziekenhuis alsook het Addenbrooke’s. Tijdens een zes maanden durende studie, waaraan in totaal 203 mannen met prostaatkanker deelnamen, gaf hij een gedeelte van de groep een placebo en een ander gedeelte capsules met essenties van granaatappel, groene thee, kurkuma en broccoli. Aan het eind van het onderzoek bleken de PSA-niveaus (indicator van prostaatkanker) van de mannen uit de capsulegroep significant lager te liggen dan die uit de placegroep. De studieresultaten zijn vervolgens gepresenteerd tijdens de American Society of Clinical Oncology (ASCO) conferentie in Chicago.

Superfoods ter voorkoming van kanker

Natuurlijk geeft geen enkele methode, dus ook het eten van superfoods niet, een waterdichte garantie tegen kanker. Dit geldt overigens ook voor alle andere ‘leefstijlen’: longkanker komt ook voor bij niet-rokers, ook mensen die hele zomers binnen zitten kunnen huidkanker krijgen, maar dat moet geen aansporing zijn om in de volle zon nog maar eens een sigaretje op te steken.

Deel dit artikel
Share on Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *