Artritis verlichten met superfoods

Veel oudere, maar soms ook jongere mensen hebben te kampen met artritis. Deze aandoening zorgt voor veel pijn en ongemak en kan diegene die er aan lijdt, behoorlijk belemmeren in zijn of haar dagelijks leven. Om te begrijpen wat artritis met je doet, moet je eerst weten wat de ziekte precies inhoudt. 

De naam ‘artritis’ betekent: gewrichtsontsteking (vrijwel alle woorden die eindigen op -itis duiden een ontsteking aan, maar dit terzijde). Meestal, maar lang niet altijd, worden hierbij vooral de grotere gewrichten aangedaan: de knieën, de heupen en de wervelkolom. Ook gewrichtjes in vingers en ellebogen kunnen door artritis worden aangetast. Hoe artritis precies ontstaat, is nog niet duidelijk vastgesteld. De oorzaak moet waarschijnlijk worden gezocht in slechte smering van de gewrichten, maar hoe die slechte smering dan weer precies ontstaat?

Superfoods tegen artritis

Gewrichten worden gesmeerd door de vloeistof die ertussen zit: het synoviaal vocht. Om goed te kunnen blijven werken, is het natuurlijk belangrijk dat dit synoviaal vocht in goede conditie blijft. Het eten van superfoods kan hier bij helpen. Bepaalde voedingsmiddelen verzachten de pijn die met artritis gepaard gaat en helpen de ontsteking te verminderen. verminderen. Andere voedingsstoffen bevorderen het opnieuw herstellen van het kraakbeen: hoewel de artritis hiermee niet verdwijnt, wordt het verloop van de ziekte geleidelijker. Dit effect kan je versterken door naast superfoods te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging. Hierbij is het uiteraard belangrijk dat je de aangetaste gewrichten niet te zwaar belast. Eventueel kan je speciaal aangepaste oefeningen doen.

Zalm met bananen, graag

Lijd je aan artritis en wil je weten hoe het eten van superfoods je klachten kan verminderen, begin dan eens met simpele dingen, zoals vaker vis op het menu. Zalm bijvoorbeeld heeft een gunstige uitwerking op je gewrichten, net zoals bananen. Ook garnalen, kaas en groene thee zijn een prima aanvulling op je voedingspatroon.

Deel dit artikel
Share on Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *