Chiazaad als superfood

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die aangemerkt kunnen worden als superfood: bekende producten, zoals aardbeien en tomaten bijvoorbeeld, maar ook de wat minder bekende elementen: pompoen– en chiazaad, om maar eens iets te noemen. Maar hoe komt het dat nog zo weinig mensen van dit zaad gehoord hebben?

Eeuwen geleden wisten de Azteekse krijgers het wel: zij hielden zichzelf en hun kameraden op de been door middel van chiazaad. Een handjevol zaad was genoeg om er weer urenlang tegenaan te kunnen. Chiazaad was zodoende een gemakkelijk voedsel om mee te nemen op hun tochten, je hebt er maar weinig van nodig en desalniettemin behaal je een groot rendement. Ook de atleten van nu herontdekken langzaam maar zeker chiazaden. Door het gebruik van dit superfood herstellen zij sneller na hun trainingen.

Chiazaad als gel

Laat je chiazaden in water weken, dan krijg je een soort gel. Deze gel werd door de bewoners van Midden-Amerika gebruikt om wonden sneller te laten helen. Ook bij verkoudheid en keelpijn was chiazaad hét middel bij uitstek, vergelijkbaar met aloë veragel. Het middel is heilzaam voor de darmen en zorgt ervoor dat de glycemische index (duur woord voor een manier om de effecten van koolhydraten op de bloedglucosespiegel te meten) daalt. Ook geeft het gebruik van deze gel een vol gevoel, waardoor dit superfood behulpzaam kan zijn bij het afvallen. Mensen met artritis kunnen eveneens veel baat hebben bij chiazaad.

Enkele feiten over chiazaad

Wil je chiazaden eens gaan proberen? Een gezonde keus, want chiazaad bevat maar liefst 6 keer zoveel calcium als melk en 3 keer zoveel ijzer als spinazie. Ook voor vrouwen die zwanger willen worden is chiazaad een gezonde keus, want dit zaad bevat behoorlijk wat foliumzuur. Wel kunnen sommige mensen er een behoorlijk opgeblazen gevoel van krijgen. Dit maakt chiazaad helaas niet voor iedereen geschikt.

Deel dit artikel
Share on Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

2 gedachten over “Chiazaad als superfood

 1. ingrid moreels

  superfood
  een vraag : wat moet we doen voor de verkoudheid , wat gel maken en op eten of iets anders
  dank u
  mvg ingrid moreels

  1. Redactie Superfoodsz Bericht auteur

   Beste Ingrid,

   Tegen verkoudheid helpt gel van chiazaad. Je maakt deze gel van 90% water en 10% chiazaad. Wel even laten weken, reken op 10 minuten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *